Elterjedés

A kerecsensólyom a nyílt térségeket kedveli, a Közép-Európától Mongóliáig húzódó sztyeppzóna jellegzetes ragadozómadár-faja. Tipikus élőhelyei Európában a síkvidéki erdős-sztyeppek, mezőgazdasági területek, hegylábi sík vidékek. Ázsiában, pedig a sztyeppek, félsivatagok, magashegységek fennsíkjainak (4000 méter magasságig) lakója. Elterjedési területe nagyjából egybeesik kedvelt zsákmányállatainak, a különböző ürgefajoknak az elterjedési területével.

Európában a fiatal madarak egy része délre vonul ősszel, az ivarérett madarak egész évben a fészkelőterületen maradnak. A közép-európai kerecsenek vonulási útvonalai és a telelőterületei kevéssé ismertek. Eddig mindössze három magyar gyűrűs kerecsensólyom került meg Líbiából, egy Görögországból, illetve egyet Máltán lőttek le. A LIFE+ projekt egyik célja ezért a vonulási utak és a telelőterületek részletes feltérképezése, a sólymok – műholdas jeladók segítségével történő – nyomon követésével.

Az ázsiai állomány jelentős része vonul. A fő vonulási irány dél-délkelet, az ismert vonulási útvonalak és telelőterületek Északkelet- Afrikát, az Arab-félszigetet, a Közel-Keletet, Pakisztánt, Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán déli részeit, Kína egyes területeit és a tibeti fennsíkot foglalják magukba.

. . . . . . . . . . . . . . . . . .