A Nemzetközi Kerecsensólyom-védelmi Akciócsoport első ülése Abu Dhabiban

Az ENSZ környezetvédelmi ügynöksége (UNEP) alá tartozó Bonni Egyezmény (CMS) – a vonuló állatfajok védelmével foglalkozó nemzetközi egyezmény – Abu Dhabiban lévő helyi titkárságának a szervezésében került sor a Kerecsensólyom-védelmi Akciócsoport első ülésére, Abu Dhabiban, 2012. március 29-én. Tizennyolc ország közel 30 résztvevője volt jelen, kormányok, valamint civil és nemzetközi szervezetek képviseletében.

A találkozó házigazdája a UNEP/CMS-en belül, az afrikai és eurázsiai vonuló ragadozómadár-fajok védelmére megalkotott „alegyezmény” (angolul, röviden: Raptors MoU) keretei között megalakult koordinációs csapat volt. A Kerecsensólyom-védelmi Akciócsoport létrehozásának igénye hivatalosan a CMS 10., tavaly novemberi, norvégiai konferenciáján elfogadott 10.28 számú határozatában jelent meg. Az Akciócsoport célja, hogy egy asztalhoz ültesse a faj elterjedési területén található országokat, és együttműködést alakítson ki az érdekelt felek között, amelynek célja egy globális fajvédelmi akcióterv elkészítése. Ennek részei lesznek például a kerecsensólyom megőrzésére irányuló védelmi tevékenységek és egy monitoring rendszer kialakítása is.

A találkozón a közép-európai, határon átnyúló kerecsensólyom-védelmi együttműködés, és kiemelten a LIFE program képviseletében Prommer Mátyás vett részt. A közép-európai védelmi munkát és az évtizedes tapasztalatokat világszerte elismerik a szakemberek, és számos elemét a faj elterjedési területének más részein is alkalmazni lehet.

További részletek angolul >>

. . . . . . . . . . . . . . . . . .