Egy bánsági kerecsensólyom fészek története

2011 elején a Milvus Csoport néhány tagja a magyarországi partnerek segítségével kerecsensólyom (Falco cherrug) fészkek után kutatott az Partiumban, a Bánságban valamint Dobrudzsa területén. A fészekkeresés első fázisában azonban nem jártak sikerrel, egyetlen fészket sem találtak, még az előző években ismert, költőhelyként használt területeken sem.

Abban az időpontban gyakorlatilag egy kerecsensólyom fészek sem volt ismert Romániában, ami a hazai költő állomány rossz helyzetére utalt. Az előző, magyar-szlovák kerecsenvédelmi LIFE projekt adózott madarainak műholdas követéséből származó adatok, illetve a madarászok által az utóbbi években végzett megfigyelések alapján kutatva, 2011. április 21-én délután jó hírt kaptunk: a magyarországi kollégák egy fészkelő kerecsensólyom párt találtak egy magasfeszültségi oszlopon, a Bánságban.

Így kezdődtek el a rendszeres megfigyelések a fészeknél, azzal a céllal, hogy adatokat gyűjtsünk a kerecsensólyom fészkelési szokásairól. Ezek az adatok elengedhetetlenek a megfelelő fajvédelmi intézkedések sikeres gyakorlatba ülteréséhez.

A május vége egy nehéz időszakot jelentett a sólyompár életében: a tojó ismeretlen okokból eltűnt. Bár a fiókák már sokat nőttek, még fiatalok voltak, és egy szülő elvesztése veszélybe sodorhatta életüket. A hím számára egy nehéz és kockázatokkal teli időszak következett. Az elkövetkező hetekben a hím, tapasztalt felnőtt madár lévén, kitűnő vadásznak bizonyult. Sikerült elegendő táplálékot hoznia a fiókáknak, illetve egyedül gondoznia őket.

2011 június 14-én a Milvus Csoport és a magyarországi partnerek az Enel Románia áramszolgáltató vállalat segítségével, az országos premiernek számító, a projektre sikerességére nézve is rendkívül fontos, közös akcióban vettek részt. Romániában először láttak el műholdas jeladóval egy kerecsensólymot. A napelemmel és GPS adóval ellátott készülék lehetővé teszi a madarak műholdas követését, így értékes információkat szolgáltat a kerecsensólymok által látogatott területekről, a madarakra leselkedő veszélyekről valamint egyéb, e veszélyeztetett faj védelméhez szükséges adatokról. A műholdas adóval ellátott madár egy Maiának keresztelt tojó. 42-44 naposan Maia volt az első fióka a három testvér közül, aki kirepült a fészekből és pár hét múlva elhagyta a területet, függetlenítette magát egyetlen megmaradt szülejétől, és egyedül kezdett táplálék után kutatni. A műholdas adó segítségével követni tudtuk eddigi útját Magyarországon, Szerbiában és Horvátországban is. Jelenleg Szerbia északi részén, a Vajdaságban tartózkodik, ahol az elmúlt három hónapot is töltötte. Erről bővebben itt lehet olvasni .

Itt lehet megtudni azt, hogy Maia miért kedveli annyira a Vajdaságot, a madár műholdas követéséhez pedig ide szíveskedjenek kattintani.

. . . . . . . . . . . . . . . . . .