A Valóságshow véget ért!

Kedves Barátaink szerte a Világban!

Samu és Hajnal kirepülésével véget ért a tizenegy héten keresztül zajló valóságshow. Fiókáink a többi kb. négyszáz társukkal együtt ezekben a napokban megkezdték szárnyaló életüket. Kirepülésük a megszokott rendben történt. Tudom sokan talán mást vártak, valami hasonló látványt, mint mikor a szüleik villámgyorsan elrebbennek a fészekről. Gondoljanak azonban saját gyermekül első bizonytalan lépéseire és belátják, hogy ezeknek a madaraknak ugyanúgy meg kell tanulniuk a szárnyalást, mint gyerekeinknek a járást. 

Megígértük, ezért közre tesszük Hajnal kirepülését is azok számára, akik élőben lemaradtak róla. Később ez video formában is látható lesz.

 

 

Kirepülésük után még hetekig a fészek körzetében maradnak, ahol a szülők etetik, illetve fokozatosan megtanítják őket vadászni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kamera közelben lesznek. Samuval remélem, többet nem találkozunk, mert az rosszat jelentene: áramütést, mérgezést, egyéb balesetet. Hajnal azonban rendelkezik azzal a „képességgel” hogy hírt adjon magáról. Erre szolgál a hátizsákja, amely egy napelemmel működő 22 grammos helymeghatározóval rendelkező műholdas jeladó, amelynek révén pontos információt fogunk kapni a mozgásáról. Ez az adó a madarat természetesen semmiben nem zavarja. Ennek segítségével néhány hét múlva, amikor elhagyja a fészek körzetét, folyamatosam nyomon követhetik mozgását a honlapon.

Ránk még sok munka vár, mert az eredeti cél a felvételek tudományos feldolgozása még hátra van.

Számunkra is meglepő volt az a nagy érdeklődés, ami a kerecsensólyom család életét kísérte. Az eltelt tizenegy hét alatt száznégy országból több mint száztízezren figyelték madarainkat, több mint egymilliószor megtekintve a fészket. Természetesen rengeteg kérdés és vélemény megfogalmazódott, különösen így a kirepülés környékén kaptunk olyan mennyiségű telefont és elektronikus levelet, amivel lehetetlen megbirkózni.

A nagy érdeklődést látva bízunk benne, hogy sok emberhez sikerült közelebb hozni a kerecsensólymot és általuk a ragadozó madarakat. Reméljük, hogy sikerült örömet szerezni Önöknek azzal, hogy megosztottuk a természetvédelmi célú adatrögzítés képeit Önökkel.

Kérjük, hogy kövessék nyomon Hajnal útját a nagyvilágban!

Viszontlátásra jövő tavasszal! 

. . . . . . . . . . . . . . . . . .