Rossz évet zártak a kerecsenek 2013-ban

A kerecsensólyom-védelmi program a Bükki Nemzeti Park koordinálásával LIFE09 NAT/HU/000384 számú, "A Kerecsensólyom védelme Északkelet Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában" elnevezésű LIFE projekt keretén idén is felmérésre került a hazai kerecsenállomány fészkelési sikere. Az összesített eredmények alapján, a tavaszi rossz időjárás nem tett jót a kerecsensólymoknak. 

A kerecsensólymok költési sikere az elmúlt évekhez viszonyítva rendkívül alacsony volt. Míg az elmúlt két évben, évente több mint 400 fióka repült ki a fészkekből, addig idén 78 pár költése meghiúsult és 65 sikeres költésből csak 149 fiatal repült ki. Ehhez hasonlóan rossz arány csak 2010-ben volt, amikor szintén 200 alatt volt a kirepült fiatalok száma, köszönhetően az esős, hűvös tavaszi időnek.

Idén a kora tavaszi rendkívüli hideg időjárás miatt a kerecsensólyom párok költésének jelentős része meghiúsult, és voltak párok akik nem is kezdtek költésbe, hanem elhagyták a fészkelőterületet a költési időszak elején. A fészkelések nem közvetlenül a hideg miatt hiúsultak meg, hanem közvetve, a táplálék hiánya miatt. Az ebben az időszakban a kerecsenek fő étrendjét képező zsákmányállatok megszakították a vonulásukat, így a sólymoknak nem volt elég zsákmányolási lehetőségük. Átlagos esetben a hímek vadásznak és táplálékot visznek a kotló tojónak,de mivel kevés volt a táplálék, a tojók is eljártak vadászni, nem melegítették a tojásokat, ezért azok tönkrementek.

Emellett, sajnos a fészkelő madarak pusztulási okai között, sajnálatos módon, továbbra is szerepel a szándékos mérgezés. Ennek esett áldozatul egyik jeladós madarunk is, így nem csak az öreg hím, hanem a fészekalja is elpusztult.

Voltak sikeresebb évek is,pl. 2009-ben 137 sikeres költésből 429 fiatal kirepült.
A felméréshez nyújtott segítségért ezúton is köszönetünket fejezzük ki a MAVIR-nak, a nemzeti parkoknak, és a kerecsensólyom-védelmi programban dolgozó kollégáknak!

. . . . . . . . . . . . . . . . . .