A romániai kerecsensólymok első alkalommal foglalnak el költőládát

2012 óta, amikor több mint 40 költőláda kihelyezésére került sor, első alkalommal észlelték egy kerecsensólyom pár költési próbálkozásait egy Románia nyugati térségében kihelyezett költőládánál.

A kerecsenek egyelőre csak meglátogatták a költőládát és felfedezték a területet, de remélhetőleg az elkövetkezendő hetekben el is foglalják és akár költésbe is kezdenek. Addig is figyelemmel kísérjük a pár mozgását. Ezek az alumíniumból készült költőládák a mezőgazdasági területeken levő magasfeszültségi oszlopokra vannak kihelyezve.

Az előző két év folyamán reménykedtünk, hogy a kerecsensólymok mielőbb felfedezik a költőládát, azonban egy hasonló magyarországi projekt tapasztalatai nyomán megtudtuk, hogy ezek a madarak inkább a megszokott, régi fészkeikhez ragaszkodnak. Így az sem meglepő, hogy ez a kerecsen pár 2012 és 2013-ban ugyanabban a nagyon gyenge állapotban levő hollófészekben költött. A fészken található lyukon keresztül 2012-ben kiesett a tojás, a földön összetörve találtunk rá. A költőláda az ehhez hasonló problémák elkerülésére szolgál ezáltal segítve ezen fajok sikeres költését.

A Románia nyugati részén négy pár kerecsensólymot ismerünk és az egész ország területén pedig 5-6 pár él. A hazai kerecsensólyom populáció helyreállásának kulcskérdése a sikeres költés. 

Fotó: Luca Dehelean

. . . . . . . . . . . . . . . . . .