A kerecsensólyom újra költ Dobrudzsában!

Az idei év tavaszán beazonosított kerecsensólyom territóriumok sikerélményétől hajtva, az akció folytatásaként, a Milvus Csoport kerecsensólyom-védelmi projektjében dolgozó szakemberei folytatják a felderítő ”hadjáratot” Dobrudzsában. A terepkiszállás célja a kerecsensólymok által látogatott és preferált élőhelyek, térségek beazonosítása. Az összegyűjtött adatok, információk alapján a fajvédelmi projekt keretén belül, a közeljövőben kihelyezendő műfészkek számára megfelelő helyeket tudunk kijelölni, így biztosítva hosszú távon a faj fennmaradását Romániában.

2012. június 30.-án a Milvus Csoport alkalmazottjainak sikerült beazonosítaniuk egy kerecsensólyom pár fészkét, mégpedig egy dobrudzsai nagyfeszültségű elektromos vezetéksor egyik oszlopán. A sólymok minden bizonnyal egy dolmányos varjak által épített gallyfészket használtak költésre. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen köztudott tény, hogy a sólyomfélék nem készítenek saját fészket, fiókáikat más madarak, jobbára varjúfélék elhagyott fészkeiben nevelik fel. A család két szülőből és ezek három, frissen kirepült fiókájából áll.

Ennek a kerecsensólyom családnak a megtalálása egyben a faj első sikeres, bizonyított fészkelése Dobrudzsa területén az utóbbi 7 évben. Utolsó, Dobrudzsában költő kerecsensólymokról szóló információink a Măcin hegységből származnak, ahol azonban sajnálatos módon és ismeretlen okokból kifolyólag, az utóbbi évek során nem sikerült sikeres költést regisztrálni. Romániában idén eddig csupán egyetlen olyan fészekről volt tudomásunk, ahol kerecsensólymok költöttek. A Milvus Csoport szakemberei erre az utóbbi párra a Bánságban bukkantak rá. Innen pár nappal ezelőtt két fióka repült ki sikeresen, melyek közül az egyikre műholdas nyomkövetőt is sikerült felszerelni. A nyomkövetővel ellátott madár neve Thea lett.

A sikeres dobrudzsai kerecsensólyom-költés felderítésének friss élményétől sarkallva, a Milvus Csoport szakemberei az elkövetkező napokban is folytatják a kerecsensólyom párok keresését célzó tereptevékenységeket Dobrudzsában.

A fészek (Fotó: Luca Andrei Dehelean)

A frissen kirepült sólyomfiókák (Fotó: Luca Andrei Dehelean)

Az első leckék: repülés (Fotó: Luca Andrei Dehelean)

A tojó (Fotó: Luca Andrei Dehelean)

Felderítőúton (Fotó: Luca Andrei Dehelean)

A repülés leendő mestere (Fotó: Luca Andrei Dehelean)

. . . . . . . . . . . . . . . . . .