Kerecsensólyom a bulgáriai Kaliakra-foki szélerőműnél

A Bolgár Madártani Egyesület (BSPB) csapata 2012 február 19-én egy északi irányba repülő kerecsensólymot figyelt meg a Kaliakra SPA (BG0002051) területén. A másodéves madár dél felől érkezett, és ahogy mintegy 20 méteres magasságban közeledett az első turbina felé, hirtelen élesen irányt változtatott és kelet felé fordult, hogy elkerülje a szélerőmű-telepet.   

Mint ismert, amellett, hogy a szélerőművek esetenként közvetlen módon pusztítják a madarakat, egyfajta „barrier-effektusként”, akadályt is képeznek a madarak repülési útvonalán. Ez azt jelenti, hogy eltérítik a madarakat azoktól a természetes „légifolyosóktól”, amelyeket egyébként használnának. A barrier-effektus különösen erős ott, ahol a szélturbinák sűrűbben állnak, mint például Dobrudzsa bulgáriai részén. „Ez volt az első megfigyelés Bulgáriában, amely igazolta a szélerőművek eltérítő hatását, ráadásul egy globálisan veszélyeztetett faj, a kerecsensólyom kapcsán”, mondta Dr. Petar Iankov, „A kerecsensólyom védelme Északkelet Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” (LIFE09NAT-HU-000384) elnevezésű nemzetközi LIFE+ program egyik szakértője. Hasonló viselkedést már megfigyeltek egy kutatás keretében az MME – a projekt egyik partnerszervezetének – munkatársai Magyarországon. Rossz időben, erős szélben, vagy kedvezőtlen látási viszonyok között a turbinák a madár pusztulását is okozhatják, mivel a kerecsensólymok kedvelt repülési magassága éppen egybeesik azzal a magassággal, amelyen a turbinák lapátjai dolgoznak.

Ugyanazon a napon a BSPB másik csapata egy másik kerecsent figyelt meg, amint az észak felé repült a Batova SPA (BG00002082) felett. A két megfigyelés annak a jele lehet, hogy elkezdődött a kerecsenek tavaszi vonulása a költőterület felé, hiszen a fészkelő madarak rendszerint már február végén a fészek közelében tartózkodnak.

Kaliakra (Photo: Petar Iankov - BSPB)
 

. . . . . . . . . . . . . . . . . .