A műholdas adó ismét madáréletet mentett

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai egy legyengült kerecsensólymot találtak Pest megyében 2013. október 8-án. A madarat a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállítottuk, ahol a laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy a sólyom betegségét valószínűsíthetően belső paraziták okozták.  Az egy hónapos kezelést követően a madár felerősödött és elengedhetővé vált, amire november 8-án, Csákvár határában, a Pro Vértes Közalapítvány által kezelt természetvédelmi területen került sor.

Az öreg hím kerecsensólyom életét az mentette meg, hogy a hátán egy speciális műholdas jeladó volt, ami „A kerecsensólyom védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” elnevezésű  program keretében helyeztek fel munkatársaink az állatra. Az adó folyamatosan egy helyről érkező, nem mozduló jeleiből tudtuk, hogy a madárral valami baj van, ezért mentünk ki a helyszínre.

Egy másik madár, a "Barnabás" hívónevű kerecsen jeladós adatai is jól  jelzik (nagyításhoz katt a képre), hogy milyen alapvető, a tudomány  számára is új információkat kaphatunk a faj viselkedéséről, ennek  az eszköznek köszönhetően. Az adóval felszerelt madarak (sólymok,  sasok, vércsék és gólyák) mozgását Ön is nyomon követheti  az MME satellitetracking.eu oldalán!

 

A keresési és mentési akció sikere azért is volt különösen fontos, mert egy több éves, ivarérett, aktívan és sikeresen költő madárról van szó, amely párjával idén is költésbe kezdett a Magyar Villamosenergiai-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. segítségével nagyfeszültségű oszlopra kihelyezett költőládában.

Fidlócky József, a kerecsensólyom-védelmi LIFE+ program vezetője a mentett madárral a csákvári elengedéskor (Fotó: Bagyura János).

A jeladónak köszönhetően megmentett madár a  gyógyítást és felerősítést követően ...

... ismét egészségesen repül (Fotók: Prommer Mátyás).

 

Magyarország egyik élő nemzeti kincse

A kerecsensólyomnak, ennek a jellegzetes pusztai madárfajnak a világállománya nem éri el a húszezer párt és számuk folyamatosan csökken. Hazánkban valamivel több, mint kétszáz pár költ, ami az EU legerősebb, és az alig nagyobb – de a magyarral ellentétben csökkenő trendet mutató – ukrán populáció után Európa második legnagyobb állománya. Magyarországnak így kiemelt felelőssége van a kerecsensólyom európai állományának megőrzésében.
A kerecsensólyom hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint. Ritkasága és védettsége ellenére – a természetes veszélyeztető tényezők mellett – sajnos  a szándékos emberi pusztítás is fenyegeti, az elmúlt években (számos parlagi sas, rétisas és egyéb faj képviselője mellett) több kerecsensólyom vált lelövés és mérgezés áldozatává.

. . . . . . . . . . . . . . . . . .