Nagy előrelépés Bulgáriában, a kerecsensólyom védelmében

A kerecsensólyom védelme Északkelet Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” (LIFE09NAT-HU-000384) elnevezésű nemzetközi program bolgár csapata jó évet zárt e világszerte veszélyeztetett faj védelmének terén. Az elsődleges felmérések azt mutatták, hogy a faj legalább egy párja jelen van a projektterületen, bár fészkelésük továbbra is bizonytalan. Legalább 4 kerecsensólyom a tél nagy részét Északkelet-Bulgáriában töltötte. Első alkalommal került bizonyításra, hogy nemcsak magyar, hanem ukrán, és szlovák kerecsenek is átvonulnak Bulgárián. Ezt a magyar és szlovák projektpartnerek által jelölt madarak adatai igazolták.

Elkezdődött a jelenlegi agrárpolitka és mezőgazdasági gyakorlat áttekintése a kerecsensólymok északkelet-bulgáriai élőhelyigényeinek szempontjából. A vizsgálat célja egy útmutatú kidolgozása a gazdák számára, annak érdekében, hogy kerecsensólyom-barát gazdálkodást folytassanak, beleértve a mérgezés kockázatának minimálisra csökkentését is.

Jelentős előrelépés a programban, hogy elkezdődött a 20 kV-os vezetékek oszlopainak szigetelése. Hatékony együttműködés indult el a Bolgár Madártani Egyesület (BSPB) és az Északkelet-Bulgáriában működő áramszolgáltató között. Több mint 600 oszlop lett megjelölve és lefotózva; a szigetelőanyagok rendelése folyamatban van.

A munka szorosan összhangban van a BSPB másik LIFE+ programjával, a „Mentsük meg a ragadozómadarakat” (LIFE07 NAT/BG/000068) elnevezésű projekttel. Mindkét program kapcsán támogattuk a kerecsen felvételét a Bonni Egyezmény I. Függelékébe, amelyet Magyarország kezdeményezett. Elkészült, és a bolgár kormány elé került a Nemzeti Cselekvési Terv a kerecsensólyom védelmére, amelyet a BSPB, a BPPS és az IBER készített. Emellett sikeres akciókra került sor, a rendőrséggel és az ügyészséggel együttműködve, a madarak elleni bűncselekmények megakadályozására. 

. . . . . . . . . . . . . . . . . .