A kerecsensólyom és a kék vércse a Bonni Egyezmény I-es függelékébe került

A vonuló állatfajok védelméről szóló Bonni Egyezmény részes feleinek 10. Konferenciáján – hivatalosan az Európai Unió, de gyakorlatilag Magyarország – javaslatára két ragadozómadár-faj, a kék vércse és a kerecsensólyom is az Egyezmény I-es Függelékébe került. A magasabb védelmi kategória nagyobb figyelmet, és több forrást jelent a listán szereplő fajok számára. A kerecsensólyom esetében erre nagy szükség is van, hiszen a faj állományának legnagyobb részét adó közép-ázsiai populáció drasztikus mértékben fogyatkozik, ahogyan azt a legfrissebb, 2011-es adatok is mutatják.

A kék vércse esetében a Konferencia egyszerűen elfogadták a javaslatot, de a kerecsennél külön munkacsoport alakult az érdekellentétek feloldására, amely 7 alkalommal találkozott, és összesen 11 óra 56 percen keresztül dolgozott a kompromisszumos megoldáson. E szerint a faj az 1-es Függelékbe sorolták át (a mongol populáció kivételével), de a határozatba az is belekerült, hogy több ország nem ért egyet a feljebb sorolással (de elfogadja azt). Valamint, amennyiben javulás van az egyes országok állományában, akkor az adott ország kérheti a lejjebb sorolást. Alakul emellett egy "Kerecsensólyom Akciócsoport" az egyezmény keretein belül, amelynek ki kell dolgoznia egy globális fajvédelmi tervet (az érintett országokkal együttműködve), és el kell kezdenie annak gyakorlati megvalósítását. 

A nemzetközi védelem szigorítása komoly magyar siker, hiszen a javaslatot Magyarország dolgozta ki a soros EU-elnökségünk idején, amit a tagállamok hosszú és kemény tárgyalásokon végül elfogadtak, így az már közös EU-javaslatként került a nemzetközi egyezmény konferenciájára. A javaslat kidolgozásában a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai vettek részt.


Az eredeti javaslat szövege >>


Az elfogadott határozat >>

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . .