Bolgár madarászok mentettek meg egy Szlovákiából származó ritka sólymot

A Slávka névre keresztelt szlovák kerecsen, amelyet 2011 júniusában jelöltek műholdas jeladóval, majdnem elpusztult Közép-Bulgáriában. Hála a madarászok közbelépésének, Slávka megmenekült, és a szakszerű kezelés után elengedésre került.

Slávkát a Zöld Balkán Szövetség (Green Balkans Federation) tagjai találták meg egy mezőn, december végén, lábaival és szárnyaival egy nejlonzsinórba gabalyodva. „A bolgár kollégák elmondása alapján, Slávkán nem látszottak sérülések, de nagyon gyenge volt. Ezért a menhelyre került, ahol vitaminokat, féreghajtókat, és természetesen táplálékot kapott. Az „elsősegély” után szabadon engedték. Jeladójának legfrissebb adatai alapján rendben van a madár. Nagyon hálásak vagyunk a bolgár kollégáknak, hogy megmentették a sólymot.” nyilatkozta Lucia Deutschová a Szlovák Ragadozómadárvédelem (RPS) munkatársa.

A műholdas nyomkövetés a monitoring egy fontos eszköze, amely fontos eredményekkel szolgál. Slávka egyike annak a négy kerecsentojónak, amelyet egy négy országot – Szlovákiát, Magyarországot, Bulgáriát és Romániát – felölelő nemzetközi program keretében jelöltek az elmúlt évben. „A jeladó adatai alapján Slávkát az egyik projekt partner, a Bolgár Madártani Egyesület szakemberei is rendszeresen ellenőrzik, és küldik róla az adatokat.” mondta Deutschová.  

Photo: Green Balkans

Photo: Green Balkans

Photo: Green Balkans

Photo: Green Balkans

Photo: Green Balkans

Photo: Green Balkans

A programot az Európai Bizottság támogatja, és Szlovákiában az RPS mellett az ZSE, a.s. áramszolgáltató cég vesz részt benne partnerként. „A másik három sólyom részben áramütés áldozata lett, részben ismeretlen okból leállt az adóik működése. Az Eonka nevű tojó lett a legnépszerűbb közülük. Német és francia madarászok segítettek a madár megfigyelésében, amikor az az adott országokban járt. Rendszeresen küldtek adatokat nemcsak Eonkáról, hanem az élőhelyről is, ahol megfordult a sólyom. Sajnos, az adója novemberben leállt.” tettet hozzá Deutschová.

A kerecsensólyom az elterjedési területének nagy részén veszélyeztetett fajnak számít. Szlovákiában mindössze mintegy 40 pár fészkel, és Bulgáriában már évek óta nincs bizonyított költése.   

Photo: Jozef Chavko

. . . . . . . . . . . . . . . . . .